Narudžba i savjetovanje
099 772 60 05

Vrati kvalitetu života i probudi muškarca u sebi
Prirodne kapsule s čak 12 dokazano učinkovitih sastojaka

regen50 promo image
Promo badge image Promo badge image Promo badge image Promo badge image

Učestalo mokrenje – uzroci i liječenje

Mokrenje je učestala radnja koja se odvija nekoliko puta dnevno, a da pritom o njoj ne razmišljamo puno. No to se mijenja s pojavom potrebe za odlaskom u kupaonicu češće nego inače. Ponekad to utječe i na svakodnevni život posebice ako je potreba za mokrenjem toliko česta da utječe na noćni san. Ovdje saznajte više o uzrocima učestalog mokrenja kod muškaraca i žena te kako si možete pomoći.

Što je zapravo učestalo mokrenje?

Koliko je često normalno mokriti? – to ovisi o kapacitetu mokraćnog mjehura i do određene mjere o tome koliko ste dobro istrenirali mjehur. Zdrava osoba proizvede od 1 do 2 litre urina u roku od 24 sata. U prosjeku, osoba mora urinirati između dva i osam puta dnevno. Međutim, to su samo prosječne vrijednosti – oni koji puno vježbaju i znoje se, možda će morati mokriti manje. S druge strane, ako pijete više od 2 litre vode dnevno, izlučite znatno više urina bez ikakvog razloga za zabrinutost. Nagon za mokrenjem može se primijetiti kada se u mjehuru nalazi 100 ml urina, a količina tekućine od 200-300 ml već počinje vršiti pritisak na mjehur.

Ovisno o vašem dnevnom ritmu, navikama povezanim s unosom hrane i pića, također može biti normalno da svaku noć morate ići na toalet. Ako vas ustajanje noću zbog potrebe za mokrenjem ne uznemirava, sve je u redu. Ako primijetite kako morate piti češće tijekom dana i noću, ali izlučujete manje urina, ako primijetite kako mokrite toliko često da vas to dovodi do jakog osjećaja žeđi te pijete više, ako se osjećaj za mokrenjem javlja učestalo, čak i kada vam mjehur nije pun – trebali biste obratiti posebnu pozornost na to te posjetiti liječnika radi daljnje dijagnostike. Ali koji je razlog učestalog mokrenja? Ponekad je krivac razdražljivi mjehur, ponekad problem ima psihološke uzroke. Ali često postoje i organski okidači koji se također mogu vrlo dobro liječiti.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Vrlo čest uzrok učestalog mokrenja kod muškaraca je benigna hiperplazija prostate (BPH), poznata i kao benigno povećanje prostate. Prostata je mali organ veličine oraha, ali kod većine muškaraca počinje se povećavati u dobi između 40 i 50 godina. Tada može pritisnuti mjehur i stisnuti mokraćnu cijev. Rezultat: Čak i kod male količine urina, osjetit ćete potrebu za mokrenjem i / ili ćete imati problema s potpunim pražnjenjem mjehura. To može dovesti do posljedica poput cistitisa. Uz to, drugi, premda rjeđi, uzroci mogu biti razlogom čestog mokrenja kod muškaraca:

 • Spolno prenosive bolest
 • Infekcije mokraćnog sustava
 • Tumori
 • Opuštanje mišića u starosti
 • Određeni lijekovi
 • Prethodne operacije na i oko mokraćnog sustava

Učestalo mokrenje kod žena

Jedan od najčešćih uzroka pojačanog mokrenja kod žena je cistitis. Gotovo sve žene su imale urinarnu infekciju u nekom trenutku svog života. Uzrok su obično bakterije. Budući da je ženska mokraćna cijev dosta kratka, bakterije iz genitalnog i analnog područja lako mogu pronaći svoj put do mjehura. Simptome uglavnom karakterizira:

 • Stalna potreba za mokrenjem, bez da to stvarno morate. Ponekad čak i nakon mokrenja nema olakšanja,
 • Jak osjećaj pečenja za vrijeme i / ili nakon mokrenja
 • Grčevi u trbuhu,
 • Pojava krvi u mokraći
 • U težim slučajevima groznica – tada biste hitno trebali konzultirati liječnika.

Takvu upalu, bez obzira je li blaga ili jaka, žene obično vrlo jasno osjete. Ali što ako jednostavno morate mokriti često ili učestalije noću? Često mokrenje bez boli i drugih vidljivih simptoma obično ima i druge uzroke.

Slično kao kod muškaraca, ovo uključuje i spolno prenosive bolesti, tumore, opuštanje mišića i operacije. Međutim, puno češće, takvi specifični uzroci nisu pronađeni kod žena i postavlja se dijagnoza „razdražljivi mjehur“.

Učestalo mokrenje - uzroci i liječenje

Učestalo mokrenje noću

Možda ćete primijetiti da je mokrenje normalno tijekom dana, ali da morate češće ustajati noću. Ako morate na toalet ići više od 2 puta noću, liječnik tada govori o nokturiji.

Prvo što biste trebali učiniti je provjeriti prehrambene navike: Pijete li ravnomjerno tijekom dana ili uglavnom navečer? Alkohol, posebno u večernjim satima može imati diuretski učinak tijekom spavanja.

U relativno rijetkim slučajevima odgovorna je „prikrivena“ bolest:

 • Zastoj srca
 • Dijabetes
 • Nedostatak ADH-a
 • Pretjerano aktivan mjehur
 • Povećana prostata
 • Smanjenje volumena mjehura
 • Infekcije
 • Određeni lijekovi koji imaju dehidracijski učinak

Što pomaže kod učestalog mokrenja noću? Ako se utvrdi „prikrivena“ bolest, treba ju liječiti. Izbjegavajte kavu i alkohol navečer. Ako uzimate lijekove koji povećavaju potrebu za mokrenjem, razgovarajte s liječnikom o tome možete li ga uzimati u drugo doba dana. Ako imate natečene noge, podignite ih predvečer kako biste tijelu omogućili izlučivanje vode prije spavanja. Biljni dodaci prehrani također se mogu uzeti u obzir, a više o njima možete saznati u nastavku.

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite simptome učestalog mokrenja, medicinska procjena je uvijek korisna. Ukoliko primijetite kako imate groznicu te se pojavi bol, posjetu liječniku treba obaviti što je prije moguće. Infekcije mogu napredovati i do bubrega i dovesti do teške upale bubrega. Međutim, većinu vremena infekcija ne stigne toliko daleko,te oboljeli često napuštaju liječničku ordinaciju bez ikakvih dijagnoza i zatim traže prirodne načine da si pomognu. Iako je učestalo mokrenje dugoročno jako neugodno, često postoje relativno jednostavna rješenja s kojima možete problem ublažiti ili čak u potpunosti eliminirati.

Prirodni lijekovi za učestalo i noćno mokrenje

U nekim slučajevima može biti potreban posjet liječniku i uzimanje antibiotika. Također liječnik bi trebao isključiti neke druge uzroke koji mogu zatrebati medicinski tretman, na primjer prethodno prikrivenu bolest poput dijabetesa, zatajenja srca ili promjene mineralne ravnoteže u tijelu. Ako razlog učestalog mokrenja ne zahtijeva medicinski tretman možete si pomoći brojnim prirodnim lijekovima, koji imaju malo ili nimalo nuspojava. Na primjer, u slučaju bakterijskog cistitisa, pokazalo se kako su šećer D-manoza ili lišće borovnice alternativa kemijskim antibioticima. No, postoje i kombinirani pripravci koji sadrže razne prirodne aktivne sastojke i tako pokrivaju nekoliko uzroka za često mokrenje. Jedan od tih pripravaka je Regen50 iz Nutrilaga.

> Saznajte više o učincima i prirodnim sastojcima REGEN50.

Općenito, može pomoći i vježbanje mokraćnog mjehura. Ako je moguće, pokušajte ne ići u toalet kada prvi put osjetite poriv za mokrenjem, jer se tako tijelo navikne signalizirati hitnu potrebu čak i kad mjehur nije pun. Tok mokraće se nikada ne smije namjerno prekinuti. Usmjereni trening mišića dna zdjelice svakodnevnim, izmjeničnim napinjanjem i opuštanjem mišića može pomoći i muškarcima i ženama, posebno kod neugodnog “noćnog kapanja“.

Kako vam Regen50 može pomoći kod učestalog mokrenja?

Regen50 su prirodni dodaci prehrani za odrasle koji se uzimaju u obliku kapsula i ako se pravilno koriste, ne izazivaju nuspojave. Jedina iznimka bila bi rijetka alergijska reakcija na jedan od sastojaka – činjenica koja se može dogoditi sa svakim lijekom, dodatkom prehrani ili hranom, bez iznimke. Regen50 sadrži ekstrakt plodova palme sabal, ekstrakt sjemenki bundeve i ekstrakt kore afričke šljive. Sastojci se nadopunjuju vitaminima C, E i B6 kao i cinkom i magnezijem. Na primjer sjemenke bundeve stoljećima se tradicionalno koriste kao prirodno sredstvo za jačanje mjehura.

Regen50 može suzbiti simptome poput učestalog mokrenja noću, kao i brojne uzroke problema s mokrenjem, poput benignog povećanja prostate koji je uzrok učestalog mokrenja kod muškaraca.

> Ne propustite danas posebnu ponudu i naručite Regen50 – 100% prirodni proizvod

Secure Payment

Jednostavna i sigurna kupnja

Diskretna kupnja i sigurno plaćanje. Mogućnost plaćanja prilikom preuzimanja proizvoda. 〉 Više...

delivery

Besplatna i diskretna dostava

Besplatna dostava za narudžbe iznad 63 € Sve pošiljke šaljemo ekspresno i u diskretnom pakiranju. 〉 Više...