Narudžba i savjetovanje
099 772 60 05

Vrati kvalitetu života i probudi muškarca u sebi
Prirodne kapsule s čak 12 dokazano učinkovitih sastojaka

regen50 promo image
Promo badge image Promo badge image Promo badge image Promo badge image

Prostatitis – simptomi, uzroci i liječenje

Prostatitis je uobičajeno stanje kod muškaraca, osobito u starijoj dobi. Procjenjuje se da prostatitis pogađa 2 do 10% muške populacije. Stoga zaključujemo kako je prostatitis učestala bolest i pogađa mnoge muškarce. Kako prepoznati prostatitis, koji su uzroci i prije svega što pomaže kod prostatitisa?

PROSTATITIS

Prostatitis je upala prostate. Prostata je žlijezda koju nalazimo kod muškaraca i veličine je kestena. Nalazi se u donjem dijelu trbuha u blizini mokraćnog mjehura i mokraćovoda. Obično ne uzrokuje nikakve probleme i nije uočljiva. U slučaju upale to se mijenja.

Akutni prostatitis uglavnom uzrokuje bakterija. Akutni prostatitis popraćen je snažnom prisutnošću simptoma, pa pogođeni muškarac osjeća jasne simptome bolesti. Oni uključuju jaku bol pri mokrenju, vrućicu, zimicu i opću tjelesnu slabost. Ako se akutna upala prostate ne liječi na vrijeme ili se ne liječi uspješno, može se pretvoriti u kronični prostatitis. Ako prostatitis traje više od 3 mjeseca, smatra se kroničnim prostatitisom. U ovoj fazi simptomi su blaži. Simptomi često postaju svakodnevna smetnja, ali su slabije izraženi. Teški znakovi bolesti, poput vrućice, su rijetki. Osjećaj boli je također slabiji nego kod akutnog prostatitisa. No zbog stalne prisutnosti simptoma dolazi do frustracija i neugode za muškarce koji pate od kroničnog prostatitisa. Postoje slučajevi u kojima niti u urinu niti u ejakulatu nije otkriveno kako su bakterije uzrok prostatitisu. U tim slučajevima, razlog prostatitisa ostaje nejasan. Dijagnoza je tada nebakterijski kronični prostatitis, o kojemu se još govori i kao o sindromu kronične boli u zdjelici. Nebakterijski oblik prostatitisa je najčešći. Razlikujemo još i asimptomatski oblik prostatitisa. Ovo je prostatitis koji ne uzrokuje nikakve probleme. U tim se slučajevima znakovi upale obično određuju kao slučajna dijagnoza, na primjer tijekom kontrole plodnosti ili preventivnog pregleda.

PROSTATITIS SIMPTOMI

Upala prostate može biti prisutna i bez simptoma i tada je riječ o asimptomatskom prostatitisu. Obično se dijagnosticira nasumično, npr. ako je provedena biopsija radi razjašnjenja povećane prostate. Ako se prostatitis manifestira klinički, to dovodi do pojave simptoma. Simptomi prostatitisa uključuju:

Probleme s mokrenjem, npr. bol i peckanje
Česti nagon za mokrenjem
Bol nakon ejakulacije
Bol u predjelu penisa, perineuma, anusa, testisa i prepona

Neki od simptoma slični su drugim stanjima, kao što je cistitis. Stoga je diferencirano pojašnjenje od stručnjaka korisno ako se simptomi pojavljuju češće ili kroz duži period.

PROSTATITIS UZROCI

Kao što je već spomenuto različiti oblici prostatitisa mogu imati različite uzroke. Oko 10 posto upala prostate uzrokovano je bakterijom. Postoji nekoliko mogućih načina na koje bi ove bakterije mogle ući u prostatu. To se može dogoditi putem krvotoka, bakterije se mogu penjati kroz mokraćovod ili širiti iz susjednih organa.

Mogući uzroci bakterijskog prostatitisa su, na primjer, bakterije coli, koje su prirodno prisutne u crijevima svakog čovjeka. Ostale infekcije ili spolno prenosive bolesti mogu se proširiti i na prostatu. Budući da antibiotici djeluju relativno slabo u tkivu prostate, akutna kolonizacija bakterija može se pretvoriti u kroničnu infekciju. Još uvijek nema medicinskog objašnjenja zašto imunološki sustav ne može sam zaliječiti prostatitis kao što može neke druge infekcije. U slučaju sindroma kronične zdjelične boli, još uvijek nisu razjašnjeni točni uzroci. Postoje različite teorije, ali nijedna od njih još nije u potpunosti dokazana. Ponekad anatomski razlozi mogu pridonijeti razvoju prostatitisa. Na primjer, zastoj u mokraćnom sustavu može ograničiti protok mokraće iz mokraćnog mjehura i može uzrokovati razne medicinske probleme u mokraćnom sustavu, uključujući upalu ili infekciju prostate. Psihološki razlozi također mogu igrati ulogu u razvoju prostatitisa, ali to ne znači da je prostatitis samo psihološki problem.

Čimbenici rizika za prostatitis

Poznati su čimbenici za razvoj prostatitisa, ali nije sve u potpunosti razjašnjeno. Ono što je utvrđeno jest to kako su muškarci koji imaju veći rizik od razvoja prostatitisa, oni koji imaju nešto od navedenog:

Dijabetes tipa 1 i 2
Općenito oslabljen imunološki sustav
Uzimaju imunosupresivne lijekove
Kateter mjehura
Spolno prenosivu bolest
Povećanje prostate
Konzumiraju alkohol

Kada je vrijeme za pregled prostate?

Ako se pojave ranije spomenuti simptomi, ispravna stvar je posjetiti urologa. Urolozi mogu isključiti druge uzroke koji imaju tipične simptome, poput cistitisa, i provesti posebna ispitivanja ako se sumnja na prostatitis. To posebno uključuje digitalni rektalni pregled. Provodi se ambulantno i bez anestezije, jer je gotovo bezbolno. Nakon toga slijedi laboratorijski test kako bi se moglo detektirati bakterije ako se pokaže potreba za time. Pri pregledu uzimaju se srednji mlaz urina prije masaže prostate te prvi mlaz urina nakon masaže prostate. Ponekad se vrši i provjera prisutnosti patogena u ejakulatu. Ali čak i ako se ovaj test pokaže negativnim – jer može biti nebakterijski prostatitis – liječnik može postaviti dijagnozu prostatitisa i liječiti ga u skladu s tim. Također se može provesti mjerenje drenaže urina i utvrditi vrijednost PSA. To pomaže identificirati – ili isključiti – sužavanje mokraćnih puteva kao i moguću malignu bolest prostate.

Liječenje prostatitisa

Liječenje prostatitisa uvelike ovisi o njegovom obliku. Kod akutnog prostatitisa najvažnija terapija je uzimanje antibiotika.

Obično je terapija od 10 dana dovoljna. U slučaju kroničnog prostatitisa, obično je potrebno znatno duže razdoblje liječenja. U oba slučaja koriste se antibiotici azitromicin, ofloksacin, ciprofloksacin, doksiciklin i eritromicin. U slučaju asimptomatskog prostatitisa, liječenje nije potrebno. Ostali terapijski pristupi uključuju uzimanje inhibitora 5a-reduktaze kao što je dutasterid i finasterid, pentosan polisulfid, ali i prirodne lijekove za prostatu. Kirurško uklanjanje prostate razmatra se samo u vrlo teškim i rijetkim slučajevima.

Liječenje prostatitisa

Saznajte više o učincima i 100% prirodnim sastojcima REGEN50.

PROSTATITIS PRIRODNO LIJEČENJE

Mnogi se muškarci pitaju mogu li si pomoći kućnim pripravcima. Glavna prednost kućnih pripravaka je ta što obično imaju manje nuspojava od lijekova na recept. Sjemenke bundeve poznate su po svojstvu ublažavanja simptoma bez nuspojava. Vrbolika se pokazala iznimno korisnom u borbi s prostatitisom u obliku ekstrakta ili čaja. Zagrijani jastuk punjen košticama trešnji kao i sredstva za ublažavanje boli može pomoći kod akutnog oblika upale. Međutim, lijekove protiv bolova ne treba uzimati dugoročno bez savjetovanja s liječnikom.

Kako Regen50 može pomoći kod upale prostate?

Regen50 sadrži kombinaciju različitih potpuno prirodnih aktivnih sastojaka koji mogu pomoći kod prostatitisa. Oni pomažu kod regeneracije prostate i imaju pozitivan dugoročni učinak. Sjemenke bundeve koje se nalaze u Regen50 posebno su korisne za vrijeme i nakon prostatitisa, no i ekstrakt sabal palme, ekstrakt kore afričke šljive, cink, magnezij i vitamini C, E i B6 također služe jačanju prostate. Uzimanjem Regen50 proizvoda moguće je olakšanje ili čak potpuno izlječenje. Uz savjetovanje sa svojim liječnikom, Regen50 se može uzimati i paralelno s antibiotskom terapijom. Ali čak i nakon izlječenja prostatitisa, uzimanje Regen50 može pomoći u sprječavanju recidiva. Regen50 ima i preventivni učinak protiv drugih neugodnih bolesti prostate, na primjer, povećanja prostate ili raka. Među svim prednostima koje Regen50 ima za zdravlje prostate, koristan je i za povećanje libida.

> Pogledajte cijene i naručite svoj REGEN50.

Secure Payment

Jednostavna i sigurna kupnja

Diskretna kupnja i sigurno plaćanje. Mogućnost plaćanja prilikom preuzimanja proizvoda. 〉 Više...

delivery

Besplatna i diskretna dostava

Besplatna dostava za narudžbe iznad 63 € Sve pošiljke šaljemo ekspresno i u diskretnom pakiranju. 〉 Više...